Kevään 2010 lakimuutos tuplasi ulosoton estemerkinnät

28.10.2010

Aiemmin henkilön eri ulosottoasiat niputettiin yhdeksi merkinnäksi. Keväästä alkaen jokainen ulosoton este on kirjattu erikseen. Uusia maksuhäiriömerkintöjä on tammi-syyskuussa rekisteröity kuluttajille 715 000 (+53%) ja yrityksille 115 000 (+43%). Valtava kasvu johtuu pääosin viime huhtikuussa voimaan astuneesta lakimuutoksesta, joka käytännössä lähes kaksinkertaisti uudet ulosoton estemerkinnät (UMV ja UMS).

Tuolloin kaikki esteeseen johtaneet ulosottoasiat alettiin merkitä luottotietorekisteriin erikseen, kun aiemmin ulosottoviranomaiset yhdistivät saman velalliset asiat yhdeksi merkinnäksi. Kaikien kaikkiaan maksuhäiriöt hienoisessa kasvussa, konkurssit laskussa Kaikkien uusien maksuhäiriömerkintöjen vertailukelpoinen kasvu vuoden 2009 tammi-syyskuuhun on yksityishenkilöillä 12 ja yrityksillä 7 prosenttia. Voimassaolevia maksuhäiriömerkintöjä oli syyskuun lopussa 318 400 henkilöllä (+4,4%) ja 43 400 yrityksellä (+9,6%).

Uusista maksukyvyttömyystapauksista kertovien velkomustuomioiden (YVK) määrän kasvu on yksityishenkilöillä tasaantunut, mutta yrityksillä jatkunut 17 prosentin tasolla. Sen sijaan konkurssihakemusten ja konkurssiin asettamisten määrä on laskenut tänä vuonna selvästi. Asiakastieto julkaisee maksuhäiriötilastot puolivuosittain ja konkurssitilastot kuukausittain.

Lisätietoa ja tilastoja Asiakastiedon nettissivuilta www.asiakastieto.fi.

Takaisin uutisiin