Taantuma lisännyt yritysten ja yksityishenkilöiden maksuhäiriömerkintöjä huomattavasti kertoo Suomen Asiakastieto Oy

18.08.2009

Yritysten ja yksityishenkilöiden taloudelliset ongelmat näkyvät selvästi vuoden 2009 tammi-kesäkuun maksuhäiriömerkintöjen määrässä. Yrityksille tulleiden uusien merkintöjen määrä on noussut lähes 40 prosenttia ja yksityishenkilöiden 17 prosenttia. Maksuhäiriöitä on noin 7 prosentilla aikuisista suomalaisista.

Kulutusluotot aiheuttaneet noin 24 000 uutta maksuhäiriömerkintää.

Kulutusluotoista aiheutuneet yksipuoliset tuomiot ovat lisääntyneet lähes 12 prosentilla eli noin 24 000 kappaleella. Kulutusluottoihin sisältyvät myös pienet alle 300 euron kulutusluotot eli ns. pikavipit. Pikavipeistä aiheutuneiden yksipuolisten tuomioiden määrä on kasvanut tänä vuonna noin 11 000:lla. Nämä maksuhäiriöt painottuvat edelleen nuorille 18–24-vuotiaille (n. 36 %), vaikka heidän osuutensa on hieman pienentynyt.

Uusien kulutusluottohäiriöiden määrä on kaksinkertaistunut viime vuodesta. Kulutusluottohäiriöt ovat sellaisia, joita Asiakastieto kerää yksityisiltä yrityksiltä ja ne antavat usein ensimmäisen signaalin henkilön alkaneista maksuvaikeuksista.

Perinnän kohteena olevan henkilön varattomuudesta tai muusta ulosoton esteestä kertovat uudet maksuhäiriömerkinnät lisääntyivät vajaalla kahdeksalla prosentilla. Yhteensä niitä on kuluttajille tallennettu vuoden alusta 207 900 kappaletta.

Tarkempaa tieto osoitteesta www.asiakastieto.fi/tilastot

Takaisin uutisiin