Perintä vaihe vaiheelta

Perintä vaihe vaiheelta

Ovatko laskusi maksamatta? Oletko saanut iKassalta perintäkirjeen? Maksamaton lasku voi tulla yllättävän kalliiksi. Pahimmillaan se johtaa luottotietojen menetykseen, mikä vaikeuttaa normaalia arkielämää ja esimerkiksi yrityksesi toimintaa huomattavasti. Me autamme sinua navigoimaan perinnän eri vaiheissa. Tärkeintä on toimia heti.

Perintäprosessi pähkinänkuoressa

Vapaaehtoinen perintä

  1. 14 päivän kuluttua alkuperäisen laskun eräpäivästä saat maksumuistutuksen.
  2. 14 päivää tämän jälkeen saat ensimmäisen maksuvaatimuksen.
  3. 14 päivän kuluttua seuraa toinen maksuvaatimus.

Oikeudellinen perintä

  1. Mikäli toinenkin maksuvaatimus on hoitamatta 14 päivää, eikä velasta ole tehty maksusuunnitelmaa, yksityiselle velallisella toimitetaan haastehakemus.
  2. Huomiotta ja toimenpiteittä 14 päivän ajaksi jätetty haastehakemus johtaa käräjäoikeuden tuomioon ja luottotietojen maksuhäiriömerkintään.
  3. Tuomio on peruste periä velka tarvittaessa ulosotossa. Ulosoton seurauksena voi olla varattomuusmerkintä.

Voit omalla toiminnallasi vaikuttaa perinnän kulkuun sen jokaisessa vaiheessa.

Perinnän poikkeustapauksia

Perintäprosessin kuvaus pähkinänkuoressa ei kerro kaikkea. Esimerkiksi julkiset maksut, kuten verot tai kunnalliset terveys- ja päivähoitopalvelut, siirtyvät suoraan ulosottoon. Lisäksi oikeudellinen perintä poikkeaa kuvatusta silloin, kun velallisena on yritys.

Oikeasta valikosta löydät apua, lisätietoja ja toimintaohjeita perintäprosessin vaiheisiin. Usein kysyttyä -sivuillamme on lisää vastauksia ja joukko hyödyllisiä linkkejä niin oman talouden hoitoon ja hallintaan kuin velkaneuvontaankin.